“Because the future is delicious” – Facebook updates!

april 2017 David Kart door David

Deze week vond de achtste editie van Facebook's Developers Conference (F8) plaats. Belangrijkste thema’s? Virtual reality en augmented reality. En een heleboel aankondigingen voor Facebook-gebruikers én ontwikkelaars. Een samenvatting van het grootste nieuws!

Facebook maakt zich op voor augmented reality

Na het succes van Snapchat is het geen hele grote verrassing dat Facebook haar camerafuncties uitbreidt. Maar wat wel heel spannend is: Facebook introduceert hiermee haar allereerste augmented reality platform. De Facebook-camera herkent nu niet alleen gezichten, maar ook objecten. Het leuke hiervan is dat de app een automatische filtersuggestie kan doen op basis van de objecten in de afbeeldingen of video’s. Daarmee kun je bijvoorbeeld een kamer opvullen met water, stuiterende ballen of zelfs skittles! Een laagdrempelige manier om een extra dimensie aan je beelden te geven. 

Daarnaast gaat Facebook het ook mogelijk maken om in de toekomst berichten achter te laten op fysieke locaties. Daarmee kun je op bijvoorbeeld een bartafel, koelkast, muur of favoriet monument een berichtje achterlaten dat anderen alleen met een AR-app kunnen bekijken. Je omgeving verandert zo in een levende Facebook tijdlijn. Of er ook in onze augmented reality omgeving reclame te zien is, daar laat Facebook zich nog niet over uit.

Spaces: de nieuwe virtual reality hotspot

In het verlengde van haar plannen op het gebied van augmented reality introduceert Facebook ook een virtuele hangout spot met de naam Spaces. Dit is vooral interessant voor mensen die een Oculus Rift (virtual reality bril) bezitten. Maar ook als je dat nog niet hebt, kun je met je smartphone al inhaken op deze sessies! 

Binnen Spaces is er van alles te doen: vanuit je Avatar (online karakter) bekijk je video’s, teken je in 3D of maak je foto’s. Je kunt er zelfs de interactie aangaan met andere gebruikers. Spaces werkt, net als de augmented reality app, op basis van de camerafunctie (van je smartphone of de Oculus Rift) die de omgeving scant. 

Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Een getekende hoed, kun je in deze omgeving ook daadwerkelijk op je hoofd zetten. En met een getekend zwaard kun je een heel realistisch gevecht aangaan met een vriend of vriendin. Maar ook voor praktische zaken kun je de tool inzetten. Denk aan een tour door je nieuwe woning of presentaties op locatie.

Uitbreiding met Spotify en Apple Music

Facebook Messenger wordt verder ook uitgebreid met Spotify en Apple Music. Je hoeft de Messenger app daardoor niet meer te verlaten om je nieuwe nummer te kiezen. Samen muziek luisteren krijgt hiermee een nieuwe dimensie.

En last, but not least: Facebook Workplace

Binnenkort verschijnt er ook een enterprise-versie van het sociale netwerk onder de naam ‘Facebook Workplace’. Deze gaat de concurrentie aan met tools als Slack, HipChat, Microsoft Teams en Yammer. Het gebruik van Facebook Workplace is gratis. Wel moeten bedrijven betalen voor IT en admin tools of de integratie met andere tools. Maar de kosten hiervoor zijn lager dan bij een programma als Slack. Gaat Facebook de zakelijke markt overtuigen van Workplace? Wij zijn in ieder geval erg nieuwsgierig!

Meer weten?

Heb je een vraag over Facebook, de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact met ons op via info@smidswater.nl of 070 711 22 33 voor een vrijblijvend gesprek.  

Bekijk hier alle aankondigingen:  https://developers.facebook.co... 

Test en download de tools:  https://www.facebook.com/fbcam... 

David Kart

David Kart - Digital design

David is een ontwerper met een scherp oog voor digital design en user experience. Betrokken, nieuwsgierig en resultaatgericht werkt hij toe naar de mooiste webdesigns. Go-to-guy voor de laatste digital trends en trouw bezoeker van uiteenlopende designevents. En altijd in voor ramen noodles!

Bekijk het profiel van David

Meer weten?

Bel of mail met David

Nog geen genoeg gehad?

Lees nog meer blogs

Contentmarketing: 8 onmisbare lessen uit de praktijk

NRC-columnist Japke-d. Bouma bespotte onlangs het begrip contentmarketing. Ik vond het wel een compliment, het begrip is echt geland. Voor onze klanten zijn we er dan ook al jaren mee bezig. En ja, het is nog steeds een vak in ontwikkeling, elke dag leren we bij. Een goed moment om de tussenstand op te maken.

Hoe Dutch Design Daily de Nederlandse designschatkamer in kaart brengt

Creatief werk van over de hele wereld is tegenwoordig toegankelijk via tal van design-platforms, denk aan Behance, Cargo Collective, Dezeen, Design Milk, Archello, Pinterest, et cetera. Er wordt ook boeken en blogs vol geschreven over design. Maar waar kun je nou echt kennismaken met Dutch Design, dat wat ik en al die duizenden collega’s maken?

Je brein: use it or lose it!

Bedrijven hechten steeds meer waarde aan personeelsontwikkeling en iedereen wil het beste uit zichzelf halen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat jij je hersenen maximaal benut? Een goed startpunt zijn de lessen van organisatiesociologe Carlijne Philips. Ze neemt ons mee op ontdekkingstocht en onthult enkele geheimen van het brein tijdens het Klein College bij Smidswater.