The strangeness in reality

augustus 2017 Dennis van Iersel door Dennis

Welke mensen inspireren mij zoal? Er schieten me direct een aantal fotografen te binnen. Op het eerste gezicht allemaal heel anders, met een compleet eigen stijl. Filmisch en geënsceneerd, of juist spontaan en realistisch. Maar allemaal mysterieus en confronterend. In your face! Dit is hun werk.

Gregory Crewdson

Deze Amerikaanse fotograaf maakt spookachtige, filmische foto’s met een sfeer van vervreemding en angstaanjagende rust. Alles is volledig geënsceneerd. Van de verlichting tot de sombere, eenzaam afgebeelde figuren. De foto’s hebben veel weg van de films van David Lynch of schilderijen van Edward Hopper. Er is niks in beeld dat niet zorgvuldig geselecteerd is. Ondanks een overvloed aan detail bevat het werk van Gregory een opvallend gebrek aan informatie. De locaties zijn doodgewoon (een keuken, een woonkamer, een donkere straathoek). Als kijker weet je vrij weinig over de locatie, de mensen of wat er gebeurde vóór of na het maken van de foto. Maar ook in de foto zelf gebeurt er van alles, maar eigenlijk ook weer niks. En dat fascineert me aan de foto’s van deze bijzondere fotograaf.

Mary Ellen Mark 

Deze in 2015 overleden fotografe maakte totaal ander werk, maar is voor mij even inspirerend. Ze is vooral bekend door haar fotojournalistieke portretten. In haar werk komen maatschappelijke problemen aan bod zoals eenzaamheid, verslaving en prostitutie. Ze fotografeerde echte mensen in bestaande situaties en dat voornamelijk in zwart-wit. Een groter contrast met de voorgaande fotograaf kan ik niet bedenken. Hoewel, misschien is er toch een raakvlak tussen beide fotografen. Sommige foto’s van Mary Ellen zijn zo vreemd dat het lijkt alsof er tóch iets in scene is gezet. Maar dat is niet het geval, volgens de fotografe. Zelf noemt ze het ‘the strangeness in reality’. Juist dat tikkeltje vervreemding uit de werkelijkheid heeft mij geïnspireerd, en probeer ik ook toe te passen in de corporate fotografie die we voor klanten verzorgen.

The strangeness in reality

Erik Kessels & Hans Aarsman

Naast het werk van een aantal fotografen vind ik fotoseries interessant. Bijvoorbeeld het project ‘in almost every picture’ van art director Erik Kessels. Al sinds 1936 bezoekt een mevrouw de Tilburgse Kermis. Traditiegetrouw maakt ze ieder jaar een foto in de schiettent. De kermisliefhebster heeft alle foto’s die sinds 1936 gemaakt zijn bewaard en Erik Kessels heeft de 80 foto’s uitgegeven als boek. Het werk van fotograaf Hans Aarsman vind ik ook bijzonder. Hij verzamelt op dit moment foto’s waarin verfvlekken op straat te zien zijn van blikken verf die ergens vanaf gevallen zijn. Spreekt tot de verbeelding. Wat is hier gebeurd en hoe? Nieuwsgierig geworden? Volg de foto’s op Twitter via #verfvlekkenarchief.

The strangeness in reality

Meer weten?

Heb je een vraag over fotografie of wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op met Dennis van Iersel via dennis.van.iersel@smidswater.nl of 070 711 22 33.

Dennis van Iersel

Dennis van Iersel - Projectmanagement en design

Domme vragen bestaan niet in de beleving van Dennis. Hij weet en vindt voor alles een oplossing. Voor veel klanten is hij vraagbaak en servicegericht aanspreekpunt ineen. Overzicht en rust: dat brengt hij dagelijks naar de Haagse werkvloer. Zijn bourgondische inslag garandeert bovendien dat de vrijdagmiddagborrel altijd doorgaat.

Bekijk het profiel van Dennis

Meer weten?

Bel of mail met Dennis

Nog geen genoeg gehad?

Lees nog meer blogs

Zlatan in een Volvo: de archetypische benadering van merken

Zou Zlatan echt Volvo rijden? Vind ik eigenlijk niets voor hem. Het is in ieder geval een poging van Volvo om het merk met andere waarden te laden. De tegendraadse rebel Zlatan staat juist voor avontuur, spanning en het individu, terwijl Volvo traditioneel natuurlijk vooral voor veiligheid staat. Het brave burgermanskarrertje. Schrikt dat de traditionele Volvo-rijder niet af? Of past het juist bij het stoere model waarmee Zlatan de Zweedse woestenij doorkruist? Hoe werkt dat eigenlijk?